Activation Grip

Activation Grip är ett nytt innovativt träningshjälpmedel som ger personer med nedsatt greppförmåga samma möjligheter till träning av överkroppen som friska personer. Lägg ditt fokus på rörelsen istället för greppet!

Bakgrund


Behovet av Activation Grip upptäcktes 2011 när en handbollsspelare i HK Drott bröt båtbenet i ena handen och behövde ett sätt att underhålla muskelstyrkan i överkroppen under rehabiliteringsfasen. I samband med detta uppmärksammades det att det fanns ett större behov av denna typ av träningshjälpmedel, vilket blev startskottet för utvecklingen av Activation Grip. Framtagningen av produkten skedde i samarbete mellan två studenter på Biomedicinprogrammet med inriktning mot fysisk aktivitet på Högskolan i Halmstad och HK Drotts sjukgymnast.
 

"Activation Grip har underlättat min träning ordentligt och jag kan nu göra övningar som mina handleder tidigare inte tillåtit mig. Rekommenderas starkt till personer med handledsbekymmer."

Lotten, handledsproblem


Användning

Activation Grip är designad för att möjliggöra träning av överkroppen utan behovet av att greppa motståndet i handen. Istället kopplas en kabeldragsmaskin eller ett träningsband till det frigående snöre med två metallringar som går runt handsken. Detta innebär att alla övningar som normalt sätt genomförs med hantlar kan nu även göras med hjälp av ett träningsband.
 

”Jag har en handskada på höger hand som medför att jag har begränsad styrka i mitt grepp. Detta har inneburit att jag tidigare undvikit vissa träningsmaskiner då de har vart för tunga för mig att använda. Med Activation Grip kan jag nu använda dessa träningsmaskiner och därmed träna på ett helt annat sätt än tidigare. Jag kan numera välja bland en större mängd maskiner/ övningar och kan även ha mycket tyngre motstånd än innan. Activation Grip ger mig även möjlighet att använda samma motstånd på vänster och höger sida istället för att som tidigare endast kunna ta i fullt ut på vänster sida. Istället för att begränsas av mitt svaga grepp kan jag nu träna fullt ut.”

Annie, funktionsnedsättning i handen

Sjukvården

Activation Grip kan med fördel användas inom sjukvården och rehabilitering av skador som påverkar greppförmågan, som till exempel reumatism, MS, stroke & epikondylit. Dess design och funktion gör så att handskadade personer slipper fokusera på greppmomentet under träningen och kan istället lägga fullt fokus på att genomföra övningen. Studier[1],[2] har visat på att muskelaktiveringen är likvärdig vid träning med Activation Grip som vid träning med normalt grepp kring motståndet.
 
Idrotten

Inom idrotten kan Activation Grip användas i den dagliga träningen genom sin öppna skurning i handflatan. Till exempel så kan en handbollsspelare kombinera sin styrketräning med att öva upp sin skotteknik genom att koppla handsken till ett eller flera träningsband samtidigt som skottrörelsen övas upp.

"Hösten 2013 råkade jag ut för allvarlig handledskada under en hockeymatch och bröt handleden på flera ställen. På Handkirurgiska universitetssjukhuset i Malmö fick jag reda på att handleden var ur led och 3 ben var brutna, brosk och ledband hade fått mycket stryk, även en nerv var rejält i kläm. Efter 8 veckor togs gipset bort och ny röntgen visade att allt såg bra ut, förutom att båtbenet inte hade läkt. Jag började med rörlighetsrehab och eftersom jag är en aktiv person i både arbete och på fritiden körde jag flitigt med alla övningar jag fick, för jag ville komma tillbaka till mitt normala liv. I slutet av februari 2014 fick jag det positiva beskedet att båtbenet hade läkt. Vid det här laget var jag färdig med rörlighetsträningen och det var då dags att börja belasta handleden. Jag hade redan fått tag på ett par Activation Grip och eftersom jag lagt ner många timmar i flera år på gymmet var jag så sugen på att börja träna upp mina resterande muskelgrupper såsom axlar, bröst, rygg, triceps och biceps. Då jag inte hade full kraft i varken fingrar eller handled var det inte ens på tal om att använda hantlar eller skivstänger, så jag satte genast igång med Activation Grip handskarna och ja, vad ska man säga mer än att det är ett helt otroligt hjälpmedel. Jag kunde gymma samma dag jag blev friskförklarad. Jag var helt överlycklig. Jag fick börja med lite lättare vikter eftersom jag inte använt armen på nästan ett halvår. Första gångerna jag använde handskarna så var det inte helt smärtfritt då handleden fortfarande var lite öm sedan operationen, men efter bara några dagar försvann det. Nu har det gått utav bara farten, ju mer jag kör med Activation Grip desto starkare blir jag för varje dag i både handleden och i övriga muskelgrupperna. Jag kan redan nu säga att jag kommer att använda Activation Grip även när jag får tillbaka min styrka i handleden, jag känner att man får mycket bättre kontakt med musklerna när jag använder dem. Jag är väldigt nöjd!"

Marko P, handledsskada

[1] Augustsson, J. & Wikander, R; Kan ett nyutvecklat handledsstöd förbättra möjligheterna för funktionell träning av övre extremiteten för reumatiker? Högskolan i Halmstad, 2011
[2] Abrahamsson, F & Björklin, J; Hur muskelaktiveringen påverkas vid en inåtrotation i axelleden med och utan Activation Grip. Högskolan i Halmstad, 2012

699 kr